5 prosinca, 2023

Dijagnostika za auto

Autodijagnostika za sva vozila

Za većinu je ljudi njihovo vozilo više je od običnog prijevoznog sredstva. Znate li da s OBD2 autodijagnostikom možete upoznati svoj automobil bolje nego ikad?

5 najboljih OBD2 skenera u 2023: pregled i usporedba

Želite nabaviti najbolji OBD2 autodijagnostiku i smanjiti posjete mehaničarima? Došli ste na pravo mjesto.

Autodijagnostika može dijagnosticirati i riješiti probleme u motoru vašeg automobila. Skeneri prikazuju kontrolne kodove (greške) motora kada nešto nije u redu s radom motorom, a neki također i dodatno predlažu popravke.

Neki napredni OBD2 dijagnostički uređaji omogućuju vam i mnogo više od popravljanja grešaka CEL (check engine light lampica) kodova. Oni mogu izvršiti ECU programiranje, IMMO, DPF, spajanje na druge sutave kao što su ABS, SRS (zračni jastuci), automatki mjenjači, klime te ostala dodatna oprema. Kao i inače tako i ovdje, vrijedi pravilo “koliko para, toliko muzike” no, mi ćemo vam pomoći da nađate točno ono što vam treba.

Izbor autodijagnostike možemo podijeliti na izbor profesionalne, za servise te za individualce, entuzijaste.

Najbolja auto dijagnostika

U nastavku pregledajte top 5 najboljih autodijagnostika na tržištu.

1. Auto dijagnostika Launch X431 V+

Nova verzija Launch X431 V+ je zasigurno jedna od ponajboljih dijagnostika na tržištu. Veliki zaslon od 10.1″ i bateriju kapaciteta od 7000 mAh omogućiti će dug i ugodan rad na gotovo svim vozilima. Postoji i nešto jeftinija opcijas 8″ tabletom i istima funkcijama kao 10.1″.

Launch dijagnostika X431 V+

Pokrivenost vozila kod Launch X431 verzije je preko 10 000 vozila, nebitno radi li se o europskim, amerčkim, japanskim ili možda kineskim proizvođačima.

Pregled pokrivenosti po proizvođačima:

Amerika: Buick; Cadillac; Chevrolet; Chrysler; Dodge; Ford; GM; Hummer; Jeep; Lincoln; (BRAZIL) BX-Fiat; BX-GM -

Europa: Abarth; Alfa Romeo; Audi; Bentley; Benz; BMW; Bugatti; Citroen; Dacia; EU-Ford; Ferrari; Fiat; Jaguar; Lamborghini; Lancia; LandRover; Maserati; Maybach; Mercedes-Benz; Mini; Opel; Peugeot; Porsche; Renault; Rolls-Royce; Rover; Saab; Seat; Skoda; Smart; Sprinter; Vauxhall; Volvo; VW; (UKRAINE) ZAZ; (RUSSIA) GAZ; IZH; PAZ; SEAZ; UAZ; VAZ -

Azija (JAPAN) Acura; Daihatsu; Honda; Infiniti; Isuzu; Jpisuzu; Lexus; Mazda; Mitsubishi; Nissan; Nissan GTR; Scion; Subaru; Subaru; Suzuki; Tlisuzu; Toyota; 

(KOREA) Daewoo; Hyundai; KIA; Samsung; Ssangyong; 

(KINA) Baic; Beijing; Changan; Changan-Ford; Changcheng; Changhe; Chsuzuki; DF Peugeot; DF Honda; DF Nissan; DF XK; Flyer,BYD; Fukang; Futian,Foton; Geely; Gonow; GZ Honda; Hafei; Haoqing; HC BMW; Hmada; Huachen; Isuzu,JMC; Jacty; Jianghuai; Jiao; Jinlong; Joylong; Lifan; Liuwel-TY; Luxgen; NJ Fiat; Qirul-TY,chery; Qoros; Saicmg; Spark-TY; TJ Toyota; Trumpchi GAC; Weili; Xiaokang Dongfeng; Xili,Faw Tianjin; Xinkai; YQ Mazda; Zhongshun; Zhongtai,Zotye; Zhongxing; (INDIA) Mahindra; Maruti; Tata; (MALAYSIA) Perodua; Proton; (IRAN) MVM 

Australija: Au-Ford; Holden

Osim velike pokrivenosti vozila, ova dijagnostika ima mogućnost kodiranja računala motora, mjenjača i ostalih sustava. Ta odlika je vrijedna spomena, jer je rijetko koja univerzalna dijagnostika sadrži.

Osim kodiranja, unutar Laucnh X431 V+ dijagnostike možete obaviti resetiranje više od 16 sustava kao što su: servisni interval, senzor kuta volana, električna ručna, prijava akumulatora, ABS odzračivanje, kalibriranje zaklopke, regeneracija DPF filtera, resetiranje TPMS (kontrola tlaka guma),  Imobilizator, kodiranje injektora, podešavanje goriva, AFS, zračni ovjes (Mercedes, BMW, Audi…), resetiranje AT (automatski mjenjač), resetiranje pomičnog krova, SUS (kontrola zračnog ovjesa), EGR adaptacija i mnogo drugih mogućnosti.

Auto dijagnostika Launch X431 V po cijeni od 700€

2. Autodijagnostika Autel MaxiCOM MK808

MK808 je jedan od najboljih OBD2 skenera na tržištu za servisere ali i ljubitelje automobila koji dobro poznaju automobile i žele popraviti složene kvarove.

Najbolja autodijagnostika

Uz dijagnostički tablet sa 7-inčnim LCD-om koji postupak skeniranja čini zabavnim. Radi na Li-Po bateriju koja dolazi zajedno u pakiranju.

Možete ga neprekidno  koristiti čak do 4.5 sati.

Napredne postavke:

Osim što nudi uobičajene funkcije OBD2, na raspolaganju vam je mnoštvo naprednih značajki. Tu se ubrajaju EPB, SAS, DPF, resetiranje ulja, BMS, ABS, TPMS i programiranje.

Samo profesionalni OBD2 skener može ponuditi ove značajke.

Upravitelj podataka:

MK808 omogućuje spremanje, upravljanje i ispis rezultata dijagnostike. Ima memoriju od 32 GB što je dovoljno za spremanje podataka.

Osnovne značajke:

MK808 vam omogućuje provođenje ispitivanja emisije, ABS test, SRS test, dijagnozu sustava goriva, sustava brisača, svjetlosnih sustava i sve uobičajene funkcije skenera OBD2.

Kompatibilnost

MK808 podržava mnoštvo vozila koja su u skladu sa OBD2 sustavom (od 1996. Američka vozila i od 2000. EU europska vozila), kao što su Acura, Audi, AUFord, Bentley, Benz, BMW, Bugatti, Chevrolet, Chrysler, Efurd, Ford, GM, Holden, Honda, Hyundai, Infiniti, Isuzu, Jaguar, KIA, itd.

Obuhvaća sve glavne PID-ove, a ima ugrađeni Android sustav 4.4.4.

Prednosti i nedostaci  MK808

Prednosti:

– A9 procesor vrlo brzo obrađuje upit.

– Tehnološka podrška od Autel tech tima.

– Radi na Androidu.

– Dolazi s punjačem.

– 1-godišnje jamstvo

Mane:

– Ne podržava ECU programiranje (kodiranje)

– IMMO funkcija ne funkcionira na Mercedes-Benzu.

Za koga je namijenjen?

MK808 OBD2 alat za skeniranje je stvoren za profesionalce koji žele izvršavati napredne funkcije poput ABS, SRS, DPF, IMMO, TPMS, itd.

Auto dijagnostika Autel MK808 po cijeni od 400€

  • odlična dijagnostika za naprednije korisnike
  • nema mogućnosti naprednog kodiranja za razliku od Launch X431 V+
  • >>>link za kupovinu<<<
  • Besplatna dostava iz EU (Španjoslka)
  • na proizvode iz EU nema carine ni PDV-a

3. Autodijagnostika Launch CRP129

Najbolja auto dijagnostika

Osoba koja traži najbolji profesionalni dijagnostički skener koji može obavljati napredne dijagnostičke funkcije sve što treba može pronaći u Launch CRP129. Dijagnosticira i pokazuje rezultate u trenu, te je po našem mišljenju najbolja autodijagnostika.

Uređaj ima interaktivni 3,5-inčni zaslon, a dostupan je i internet.

Pomoću CRP129 možete dijagnosticirati četiri različita sustava, uključujući ABS, zračni jastuk, motor i prijenos.

Napredne funkcije:

CRP129 je OBD II skener koji može obavljati široke dijagnostičke funkcije kao što su SRS, SAS, test prijenosa, resetiranje ulja, resetiranje EPB-a i skeniranje postavki ABS-a.

Zajedničke funkcije:

CRP129 također obavlja osnovne funkcije kao što su CEL kodovi, čitanje i brisanje DTC kodova, test senzora kisika, test ugljika, očitavanje podataka uživo itd.

Upravljanje senzorima upravljača:

Ako se zamijene senzori upravljača tada CRP129 briše staru memoriju prethodnog senzora i zamjenjuje novim podacima.

Kompatibilnost

CRP129 podržava preko 40 vozila iz 1996. i novija sa sjedištem u SAD-u i 2000 i novija vozila sa sjedištem u EU koja su u skladu s OBD2.

Prednosti i nedostaci R129

Prednosti:

– Grafički tok podataka.

– Vrlo brza obrada.

– 1-godišnje jamstvo.

– Jednostavno za ažuriranje.

Nedostaci:

– Ne podržava Mercedes i BMW (verzije starije od 2002).

– Malo kompliciran za početnike.

Za koga je namijenjen?

Namijenjen je profesionalcima koji traže najbolji automobilski skener koji može izvesti naprednu dijagnostiku automobila. Dobar je za automehaničare, no i vlasnike automobila s naprednijim znanjem.

Cijenu provjerite ovdje

4. Launch Creader 4001 skener automobila OBD2

jeftina auto dijagnostika

Osnovne funkcije

Launch Creader 4001 može čitati i brisati DTC-ove, prikazivati ​​status spremnosti I/M-a, streaming podataka uživo, itd. Osim toga, on može popraviti indikator kvara (MIL).

DTC biblioteka za pretraživanje

Biblioteka pretraživanja DTC-a omogućava vam gledanje definicije prikazanog koda.

Ergonomski dizajn

Launch Creader 4001 prikazuje dobro predstavljene grafičke podatke na 2,4-inčnom zaslonu u boji i ima ergonomski dizajn.

Loša strana ovog OBD II skenera je što ne podržava telefon i ne podržava JOBD protokol (japanski modeli, čak i ako su u skladu s OBD2).

Kompatibilnost

Launch Creader 4001 kompatibilan je sa svim 1996. i novijim modelima koji su OBD2 kompatibilni.

Prednosti i nedostaci Launch Creader 4001

Prednosti:

– 1-godišnje jamstvo.

– Također radi na 12V dizelskim vozilima.

– Podržava više jezika.

– Samo-punjenje kada je uključen u struju.

Nedostaci:

– Nije dostupna telefonska podrška ili ažuriranja.

– Nema ispitivanja O2 senzora.

– Nije dostupno za automobile koji imaju JOBD protokol.

Za koga je namijenjen?

Creader 4001 je jednostavan OBD2 čitač kodova koji je stvoren za vlasnike automobila koji žele riješiti male probleme s automobilom.

5. Autel AutoLink AL319 CAN / OBD2 čitač koda

Autodijagnostika za pocetnike

Ako imate model iz 1996. godine ili noviji automobil, onda Autolink AL319 kao plug-and-play autodijagnostika može biti dobra opcija.

AL319 brzo dijagnosticira i ispravlja probleme te je dobar za početnike, čak i ako oni ne znaju ništa o problemima s motorom.

Osnovne funkcije

AL319 će provjeriti greške u kompjuteru motra motora i razjasniti ih. Prikazuje uživo PCM podatke tako da možete znati koji je parametar pogrešan.

Podaci govore o razlogu kvara automobila.

Ostale uobičajene funkcije koje nude su I/M status spremnosti (emisije), podaci senzora uživo, VIN, CIN, CVN i DTC pretraživanje.

Ispis podataka

S AL319 možete ispisati kôd zajedno s definicijom. Ovo je dobra opcija jer to možete pokazati bilo kojem profesionalcu i zatražiti savjete – čak i Google pretraživanje može vam biti od pomoći.

Povezan kabelom

Autolink AL319 ne podržava Bluetooth ili WiFi jer ne podržava spajanje telefonom.

Besplatne nadogradnje

Čitač koda AL319 OBD2 omogućava vam preuzimanje besplatnih ažuriranja.

Jedina loša stvar u proizvodu je što ne podržava povezivanje telefona, a ni kabel nije predug.

Kompatibilnost

Podržava OBD2 1996 i novije modele, CAN vozila kao i EOBD vozila.

Nema telefonske podrške.

Prednosti i nedostaci Autel Autolink AL319

Prednosti:

– 1-godišnje jamstvo.

– Doživotna besplatna ažuriranja.

– Sadrži  P0, P2, P3, U0 i U3 unutar DTC Library.

– Daje podatke u stvarnom vremenu.

Nedostaci:

– Kratki kabel – uređaj ne možete staviti u krilo.

– Ne prikazuje VIN informacije na nekim modelima.

– Ne čita Volvo XC90 kodove.

Za koga je namijenjen?

– Za “uradi sam” vlasnike automobila i one koji žele uštedjeti novac potrošen kod automehaničara.

– Za vlasnike automobila koji se mogu nositi s korisnim skenerom ali i s kratkim kabelom koji dolazi uz njega.

– Nije pogodan za profesionalce zbog nedostatka naprednih funkcija.

Cijenu provjerite ovdje

Delphi dijagnostika

Autodijagnostike prodavane na njuškalu ili na sličnim oglasima su većinom vezane uz proizvođača Delphi. No, u pravilu se radi o klovonima Delphi DS150E koji su kupljeni ovdje.

Autodijagnostika na hrvatskom jeziku

Nemaju sve autodijagnostike mogućnost prikaza na hrvatskom jeziku, već samo na engleskom, njemačkom, francuskom i još ponekom. S jedne strane to je problem ukoliko ne znate engleski, no s druge strane je to i dobro, jer svi prijevodi auto dijagnostike na hrvatski jezik zvuče dosta loše.

Jedan od primjera autodijagnostike s mogućnošću hrvatskog jezika je ova.

Auto dijagnostika programi

Programi za autodijagnostiku dođu uz kupovinu samog uređaja. U veći slučajeva je to na CD-u ili s mogučnošću skidanja s interneta. Ukoliko se koristi autodijagnostika preko mobitela, sam program (aplikacija) će biti moguće skinut na Google playu ili APP storu.

Što je OBD autodijagnostika?

Od 1988. godine tehnologija izvan nadzorne ploče programirana je za održavanje najvažnijih sustava vozila uvođenjem ugrađene dijagnostike, inače poznate kao OBD2.

Ovo je standardizirani sustav na svim automobilima i kamionima.

Dizajn OBD2 sustava pomaže vašem vozilu provodeći periodične testove ključnih komponenti vozila i praćenje emisija.

U osnovi, to je auto-dijagnostički alat koji regulira i nadzire zdravlje vašeg vozila.

Da bi došli do centra kompjutera na vozilima, tehničari koriste OBD2 alat za pregled automobila za čitanje i analiziranje podataka koje vaš automobil svakodnevno prikuplja.

Što je OBD, OBD1, OBD2?

Prije svega, kako razlikovati OBD, OBD1 i OBD2? Najbolji sažetak može se objasniti na sljedeći način:

OBD, skraćeno za ugrađenu dijagnostiku, dijagnostički je sustav dizajniran posebno za automobile. Prati motor vašeg automobila uz pomoć senzora.

Ovi senzori mogu otkriti nepravilnosti, uključujući probleme s svjećicama, katalitičkim pretvaračem itd.

OBD sustav može također komunicirati s vama kako bi vas obavijestio o stanju vašeg automobila.

Iako je prvi OBD sustav postigao ogroman uspjeh, sada postoji bolja inačica u obliku OBD1, predstavljena 1991. godine.

Ovaj sustav koji je prvi pokrenut u Kaliforniji kako bi smanjio emisiju iz vozila, može prijavljivati ​​kodove i također otkrivati ​​probleme s motorom.

Iako je OBD1 pouzdan, imao je nekih problema uglavnom zbog nedostatka standardizacije kod proizvođača. Zbog toga je OBD2 predstavljen 1996. godine.

Tako su OBD2 skeneri standardizirali sustav i mogu se koristiti s većim brojem vozila bez ikakvih problema. Međutim, danas su oba primjerka u upotrebi.

OBD2 skeneri ne pružaju samo pouzdanije kodove i ispravke, već mogu pokriti i više problema. Uz to, u stvarnom vremenu mogu vam pružiti dijagnozu za brze popravke.

To je razlog zašto su oni toliko traženi. Ovaj vodič za kupnju OBD skenera uglavnom će pokrivati ​​OBD2 skenere jer su ovih dana najpopularniji.

Rukovanje OBD skenerom: Kako to funkcionira?

Ukratko, OBD alat za skeniranje može se povezati s bazom podataka računala unutar vašeg vozila kako bi dijagnosticirao sve sustave.

Pomoću učinkovitog alata za skeniranje imat ćete pristup čitanju i brisanju kodova motora, provjeri I/M spremnosti, što uključuje emisije.

S naprednim alatom za skeniranje automobila također ćete imati pristup naprednijim značajkama kao što su mrežno programiranje, kodiranje ključeva i druge korisne funkcije.

Predlažem da istražite koji je alat za skeniranje savršen za vas i vaše vozilo ili pogledajte usporedni grafikon najboljih 10 skenera automobila.

Prvo provjerite kako pravilno koristiti OBD2 alat za skeniranje.

Svaki je alat za skeniranje automobila jedinstven, međutim, stvar koja ostaje dosljedna u svima njima je mogućnost da pomogne korisniku u otkrivanju dijagnostičkih kodova grešaka pohranjenih u vozilu.

Ti kodovi, poznatiji kao DTC – Dijagnostički kodovi problema, identificiraju problematično područje i pružaju iznutra pogled na mjesto gdje se problem može pojaviti.

Danas su naša vozila pametnija i naprednija i često mogu riješiti problem, no za neke probleme je potrebna dodatna pomoć.

Ako se uključi lampica kontrolnog svjetla ili Neispravnost, to znači da modul upravljanja napajanjem (PCM) ne može dekodirati pogrešku.

Unutar vašeg vozila, niz kodova stvara jezik koji će vam reći što se događa izvan nadzorne ploče.

Pomoću alata za dijagnostiku automobila možete dekodirati i otkriti izvor problema.

Vrste auto dijagnostike

Postoje tri vrste OBD2 skenera:

Osnovni čitači OBD2 grešaka

Ovo su najjeftinije autodijagnostike i nude mnoge osnovne funkcije kao što su provjera grešaka motora (CEL lampica), čitanje i brisanje DTC-a itd.

Nećete pronaći nikakve napredne značajke na njima i vrlo se malo njih može povezati s pametnim telefonom ili aplikacijom treće strane. Dakle, bežična povezanost ovdje može biti problem.

Uradi sam OBD2 auto dijagnostika

Ovi skeneri uglavnom dolaze s namjenskim mobilnim aplikacijama za bežično povezivanje. Većina DIY skenera može uspostaviti vezu sa pametnim telefonom.

U pogledu funkcionalnosti bolji su od osnovnih OBD2 skenera, ali nisu prikladni za profesionalnu upotrebu jer nude samo nekoliko naprednih funkcija. Pogodno je za nezahtjevne korisnike.

Profesionalni alati za auto dijagnostiku

Ova vrsta autodijagnostike nudi rješenja složenih problema s automobilom. S profesionalnom autodijagnostikom naći ćete mnoge napredne značajke  kao što su ECU kodiranje, programiranje ključeva, DPF, EPB itd. Ovo je najbolji vrsta OBD2 skener od tri navedenih.

Danas je cijena profesionalne dijagnostike tako niska, da je isplativa svim vlasnicima automobila, a ne samo autoservisima.

Autodijagnostika je ručni uređaj koji vam govori zašto je uključeno vaše kontrolno svjetlo u automobilu (lampica motora, kočnica, zračnih jastuka…). Ova vrsta skenera koja dijagnosticira stanje automobila pomaže vam da svoj problem riješite brzo i efikasno. Ovi su uređaji prilično zgodni jer na brz način možete saznati što nije u redu s automobilom. Nakon čitanje pogreške pomoću autodijagnostike, na putu ste prema rješavanju svog problema.

Kako koristiti autodijagnostiku

Priključite konektor autodijagnostičkog uređaja u OBD priključak i pomoću njega pročitajte kod. Imajte na umu, da kod određenih dijagnostika ćete morati izabrati vrstu i model automobila. nakon što pročitate kôd, potrebno je razumjeti o kojoj grešci se radi te potražiti moguće uzroke. U ovom slučaju će vam dobro doći ova web stranica.

Iako oni možda nisu živući predmeti koji dišu, svjesni ste toga da imate posebnu vezu sa svojim automobilom.

Neki mu daju ime, neki pronalaze utjehu u samoći i miru vožnje, dok se drugi mogu osloboditi napetosti u prometu pjevajući pjesme s radija.

Sve što možete činiti ili ne činiti u svom osobnom vozilu je jedinstveno, ali se nadamo da ćete svaki put kad uključite paljenje stići do mjesta gdje idete sigurno i bezbrižno.

Jedan od načina na koji možete bolje upoznati svoj osobni automobil je pomoću alata za pregled automobila ili tzv. OBD2 dijagnostičkog skenera.