5 prosinca, 2023

1. Provjera uzroka upaljene lampice

Prije nego što pokušate resetirati “Check Engine” lampicu, prvo je važno utvrditi uzrok njezinog paljenja. “Check Engine” lampica se upali kada računalni sustav vozila otkrije problem ili kvar na nekom od sustava motora ili emisija. Da biste dobili više informacija o uzroku, koristite OBD dijagnostički uređaj za čitanje dijagnostičkih kodova kvara (DTC). DTC kodovi pružaju indikaciju o specifičnom problemu i olakšavaju pronalaženje rješenja.

2. Rješavanje problema

Nakon što ste utvrdili uzrok paljenja “Check Engine” lampice, potrebno je riješiti problem prije nego što pokušate resetirati lampicu. Problemi koji uzrokuju paljenje lampice mogu uključivati ​​stvari poput loše radne iskrenosti, problema s senzorima ili ispušnim sustavom. Provjerite priručnik za vozilo, konzultirajte stručnjaka ili upotrijebite internetske izvore kako biste saznali više o specifičnom problemu i potrebnim koracima za rješavanje problema.

3. Isključivanje napajanja

Prije nego što pokušate resetirati “Check Engine” lampicu, preporučuje se isključivanje napajanja vozila. To se može postići isključivanjem paljenja i uklanjanjem ključa iz kontakta. Ovo će resetirati privremenu memoriju vozila i omogućiti vam da započnete postupak resetiranja lampice iz početka.

4. Odspajanje baterije

Jedan od načina resetiranja “Check Engine” lampice je odspajanje baterije vozila. Da biste to učinili, prvo isključite napajanje vozila (kao što je opisano u prethodnom koraku), a zatim odspojite negativni priključak baterije. Držite ga odvojenog 10-15 minuta kako biste osigurali da se električna napetost potpuno isprazni. Nakon toga, ponovno spojite negativni priključak baterije. Ovo može izbrisati privremenu memoriju vozila, uključujući i memoriju grešaka koje su uzrokovale paljenje “Check Engine” lampice. Važno je napomenuti da će ovaj postupak također resetirati sve druge postavke i memorije vozila, uključujući radio postavke, sat i sl.

5. Korištenje OBD dijagnostičkog uređaja

Još jedan način resetiranja “Check Engine” lampice je korištenje OBD dijagnostičkog uređaja. Povežite OBD uređaj s OBD priključkom vozila, kako je opisano u prethodnom članku. Nakon što je uređaj uspješno povezan, pokrenite dijagnostički program ili aplikaciju i pronađite opciju za brisanje dijagnostičkih kodova kvara. Odaberite tu opciju i pričekajte da uređaj obriše kodove. Ovo će resetirati “Check Engine” lampicu. Važno je napomenuti da se nakon brisanja kodova potrebno uvjeriti da je problem riješen i da lampica neće ponovno upaliti.

6. Testiranje

Nakon što ste resetirali “Check Engine” lampicu, preporučuje se testiranje vozila kako biste bili sigurni da je problem riješen. Pokrenite vozilo i provjerite je li lampica ugašena. Također je preporučljivo koristiti OBD dijagnostiku kako biste provjerili ima li novih dijagnostičkih kodova kvara koji bi mogli ukazivati na preostale probleme. Ako se “Check Engine” lampica ponovno upali ili se pojave novi dijagnostički kodovi kvara, preporučuje se konzultiranje stručnjaka ili mehaničara kako biste dalje identificirali i riješili problem.

Zaključak

Resetiranje “Check Engine” lampice može biti korisno kako biste uklonili indikaciju prethodno riješenog problema. Međutim, važno je prvo utvrditi uzrok paljenja lampice i riješiti problem prije nego što pokušate resetirati lampicu. Koristite OBD dijagnostički uređaj za čitanje dijagnostičkih kodova kvara, provjerite priručnik za vozilo ili konzultirajte stručnjaka kako biste dobili informacije o problemu i potrebnim koracima za rješavanje. Ako odlučite resetirati lampicu, možete odspojiti bateriju ili koristiti OBD dijagnostički uređaj kako biste obrisali dijagnostičke kodove kvara. Uvijek testirajte vozilo nakon resetiranja kako biste bili sigurni da je problem riješen.

Odgovori