4 prosinca, 2023

LED žarulje za auto

LED žarulje se zbog malog zagrijavanja i velike količine svjetlosti primjenjuju i u automobilima. Smanjeno zagrijavanje omogućiti će dulji vijek plastičnih komponenti oko žarulje, dok će povećana količina svjetlosti omogućiti bolju vidljivost noću. Donedavno, nije postojala prava alternativa klasičnim halogenim i xenon žaruljama, ali razvitkom novih LED čipova i to se promijenilo. Novi, dimenzijski manji, čipovi spriječili su rasipanje svjetlosti kod glavnih farova.

Gdje kupiti LED žarulje za auto?

Trenutno je najjeftinija kupnja direktno od proizvođača na ovdje na Aliexpressu, izdvojenu ponudu možete pogledati ovdje.

Trajnost LED žarulja u automobilima?

Iako uz pojam LED žarulja povezujemo trajnost i vrijeme trajanja od 25 000+ sati, to nije uvijek tako. Da bi LED čipovi izdržali spomenuti broj sati, potrebno je s istih čipova i odvoditi toplinu. Prema specifikaciji proizvođača, temperatura LED čipova bi se trebala kretati ispod 60°C. Kako bi se to ostvarilo, na LED čipove se postavljaju pasivni ili aktivni hladnjaci. Te se tako, za LED žarulje male snage koriste samo pasivni hladnjaci, dok se za LED žarulje jake snage koriste aktivni hladnjaci, tj. ventilatori. Konkretno kod LED žarulja za automobile, sve LED žarulje će imati pasivne hladnjake, osim LED žarulja za glavno svjetlo koje mogu imati ili aktivne ili pasivne hladnjake.

S dobro optimiranim hladnjacima, LED žarulje u autima će trajati jako dugo, definitivno dulje od klasičnih halogenih. U pravilu proizvođači LED žarulja daju garanciju u trajanju od 1 godine, što je i više nego odlično s obzirom da halogene žarulje dolaze bez garancije.

Vrste LED žarulja

Postoje različite vrste žarulja u automobilima, te isto tako postoji odgovarajući tip LED žarulja za automobil. No krenimo od osnovih vrsta:

Glavna LED svjetala:

H7, H11, H4, H1, H3, HB3, HB4, H8, H9, H11

Glavna LED svjetla

LED svjetla za registraciju

LED žarulje Festoon (C5W) CANBUS  u dimenzijama 31, 36, 39 ili 41 mm

LED žarulja za registraciju

LED žarulja za unutrašnjost i pozicije

LED žarulja T10 W5W je najčešće korištena za osvjetljenje kokpita, kontrolne ploče i unutrašnjosti vozila.

Kompletnu ponudu pogledajte ovdje.

Montaža LED žarulja za auto?

Montaža je vrlo jednostavna, postojeću halogenu žarulju je potrebno skinuti te na isto mjesto postaviti novu LED žarulju. Prilikom kupovine morate pripaziti na tip grla koju vaš auto ima. Na slikama je prikazan tipičan primjer ugradnje LED žarulja.

LED_zarulje_za_auto_ugradnja