5 prosinca, 2023

Prošle su dvije godine otkada je Roborock u prodaju pustio svoj drugi robotski usisivač s Lidar tehnologijom – S5, i to je bio bombastičan potez. Roborock S5 postao je jedan od najpopularnijih modela na tržištu s mnogim vjernim korisnicima i dobrim recenzijama.

Skoro savršena navigacija i nježnost prema namještaju učinili su S5 velikom novosti na tržištu. Povrh toga, on se može pohvaliti snažnim usisavanjem i dobrim performansama čišćenja, a ovaj se gotovo savršen robotski usisivač mogao kupiti za polovinu cijene tada vodećeg  primjerka na tržištu zvanog Roomba 980.

Tijekom protekle dvije godine, tvrtka je proizvela jeftiniju verziju zvanu Xiaowa Series, vrhunski S6 i S4, koji je sličan S6, ali bez funkcije mokrog brisanja i uz jeftiniju cijenu.

Ove godine tvrtka je demonstrirala noviji, nadograđeni model – Roborock S5 Max. S5 Max ima sve što Roborocku S5 nedostaje, poput čišćenja sobe, većeg spremnika vode, bolje performanse čišćenja itd.

Srećom, imali smo priliku testirati oba primjerka i shvatili koja je glavna razlika između njih i zašto biste ipak željeli kupiti noviju verziju Roborocka S5.

Xiaomi Roborock S5 MAX – cijena od 2700 kn

Roborock S7 odlična cijena još bolje performanse

Xiaomi, je izbacio novi model pod nazivom Roborock S7, koje su prednosti i koja je cijena pročitajte OVDJE.

Roborock S5 Max vs S5: što je novo?

1. Četkica za čišćenje. S5 dolazi opremljen četkom za čišćenje, koja je solidna. S5 Max ima više čekinja za bolje razgibavanje i više odvojivih dijelova za lakše uklanjanje dlaka.

2. Čišćenje soba. S5 Max podržava odvajanje soba i omogućava namještanje robota tako da čisti jednu ili dvije određene prostorije.

3. Tempiranje čišćenja u određenoj sobi. Sa S5 Max robotskim usisivačem možete odabrati snagu usisavanja i nivo vode za svaku prostoriju.

4. Veći rezervoar za vodu. S5 Max pokriva veće područje za mokro brisanje.

5. No-mop zone (zone bez mokrog brisanja). Sa S5 Max možete postaviti zone bez brisanja kako biste robota držali izvan tepiha u načinu mokrog brisanja.

6. Vremenik mokrog brisanja. S prilagođenim postavkama imate više mogućnosti prilikom zakazivanja termina za čišćenje, uključujući postavljanje istih za mokro brisanje u određenoj sobi.

7. Nivo kapanja vode. S5 Max ima tri jačine kapanja ovisno o jačini zaprljanja i obujmu čišćenja.

8. Višestruko mapiranje. S5 Max može pohraniti više spremljenih mapa.

9. Buka. Najnoviji model je tiši.

10. Inteligentno punjenje. Najnoviji Roborock se ne mora  ponovo napuniti na 80% prije nastavka čišćenja, sam  izračunava koliko energije  i snage treba za dovršetak čišćenja pa se puni do potrebne razine napunjenosti baterije.

11. Duži vijek trajanja baterije. U postavkama smanjene potrošnje S5 Max radi dulje od S5 (180 min u odnosu na 150 min).

12. Podrška aplikacije. Roborock S5 do sada je kompatibilan samo s Mi Home aplikacijom, dok S5 Max podržava obje: Mi Home i Roborock aplikacije.

Dizajn

S5 Max izgleda slično kao S5, ima isti priključak za punjenje i gotovo je istog dizajna, osim gumba Home i Power. Ono što biste mogli primijetiti kod Roborock S5 Max-a je njegov veliki spremnik za vodu koji može primiti 290 ml vode, a nalazi se na stražnjoj strani robota. Tamo može ostati čak i kad želite da robot samo mete (samo budite sigurni da nema vode unutra).

Usporedba veličine spremnika vode S5 i S5 Max

Kad otvorite poklopac, primijetite da spremnik za smeće ima drugačiji oblik nego S5 i ne može se zamijeniti sa S5, ali HEPA filter (umetak) se savršeno uklapa.

Pregled ispod Roborock poklopca
Ispod poklopca
Usporedba spremnika za prašinu

Tu je također i bočna četka.

Roborock S5 Max koristi gumenu bočnu četku.

S5 ima čistač napravljen od ABS materijala, dok S5 Max ima gumenu četku. To ne uzrokuje bolje performanse čišćenja (ili neznatno, ali nisam primijetio), ali bi trebala imati dulji rok trajanja od ABS-a.

Ispod su identični, osim glavne četke za čišćenje koja sada ima 250% više čekinja i ima odvojive bočne vrhove. Nova se četka lakše održava. Zbog više čekinja ima bolji rad na tepihu (S5 četku smo zamijenili četkom sa S6, a Roborock S5 uspio je pokupiti više pijeska sa tepiha). Dugokosi klijenti i oni koji imaju kućne ljubimce cijenit će novu četku S5 Max uz mogućnost odvajanja bočnih dijelova kako bi se u potpunosti riješili dlaka.

Roborock S5 četka za čišćenje (donja) ima više čekinja i odvojive bočne vrhove

Priključci za punjenje izgledaju podjednako. Noviji model ima plastični jastučić koji štiti tepihe kad se robot vraća na punjenje s priključcima za brisanje. Fleksibilniji je i tanji od onog koji se koristi u S5.

Roborock S5 vs. S5 Max stanica za punjenje

Roborock S5 nasuprot S5 Max – performanse čišćenja

Na papiru ova dva modela izgledaju slično, ali ipak imaju različit učinak na različitim površinama. Pogledajmo glavne razlike između ova dva modela.

Usisavanje i performanse na tepihu

Što se tiče učinkovitosti usisavanja, S5 Max je nešto bolji zbog četke za čišćenje s više dlačica koja uzburkava prašinu i skuplja više nečistoća s poda. Oba robota imaju iste sposobnosti usisavanja i penjanja i općenito oba rade dobar posao na tepihu.

Roborock prepoznaje tepih i osigurava bolje čišćenje tepiha automatskim pojačavanjem usisavanja. Ovo pomaže uštedjeti i vijek trajanja baterije.

Roborock S5 i S5 Max prikladni su za tepihe niskih i srednjih vlakana

Dlaka kućnih ljubimaca

S5 Max ima četku za čišćenje s više dlačica i odvojive bočne vrhove. Uklonjivi rubovi pomažu u uklanjanju dlaka kućnih ljubimaca, a dodatne čekinje podižu više dlaka ljubimaca s tepiha.

Ukratko, Roborock S5 Max prikladniji je za vlasnike kućnih ljubimaca.

Mokro brisanje

  • Ažurirana tehnologija mokrog brisanja
  • Nova kontrola razine vode putem aplikacije
  • Fleksibilno zakazivanje termina čišćenja
  • Prilagođavanje razine vode i snage usisavanja za svaku prostoriju
  • Veći spremnik vode

S5 Max ima najveće poboljšanje u području mokrog brisanja od bilo kojeg drugog Roborocka. Ima najveći spremnik vode (290 ml naspram 150 ml) i kontrolu razine kapanja vode koju možete mijenjati u aplikaciji.

Spremnik vode S5 Max ima preciznu peristaltičku pumpu, za koju možete vidjeti da se nalazi na desnoj strani spremnika. Ona opskrbljuje robota vodom, koja zatim kaplje direktno  na podlogu za brisanje, koja se na dno može pričvrstiti zajedno s krpom za brisanje. Zahvaljujući ovoj konstrukciji, krpa čvrsto prianja uz pod pružajući bolje performanse čišćenja, a uređaj ne curi čak i ako protresete spremnik vode.

Konstrukcija spremnika za vodu Roborocka S5 Max

Mokro brisanje kod Roborocka S5 je jednostavno. Robot ima pričvršćenu krpu za brisanje, spremnik za vodu je napunjen vodom, i robot je spreman za rad.

S Roborock S5 Max možete odabrati razinu kapanja vode ovisno o tome gdje vam treba pranje s više vode (recimo više vode za kuhinju, a manje za dnevnu sobu).

Ovu postavku možete kontrolirati u aplikaciji. Osim spremnika za vodu, S5 Max ima podlogu za pranje poda koja stvara pritisak na tlo pružajući bolje rezultate čišćenja.

Također, Roborock S5 Max ima no-mop zone brisanja koje ga drže izvan tepiha u modusu mokrog brisanja. Možete ih koristiti zajedno s zonama zabrane rada i tako zadržati robota dalje od nekih pretrpanih dijelova kuće. Kada uklonite nastavke za brisanje brišu se i no-mop zone.

Također možete zakazati robota da u određeno vrijeme čisti određenu sobu.

Ukupna sposobnost čišćenja S5 Max je veća i omogućava prilagođavanje više značajki poput razine vode u svakoj sobi, itd.

Uz sve dodatne značajke, otkrili smo da S5 Max obavlja i bolji posao prilikom čišćenja i može ukloniti čak i mrlje, dok S5 Max može osigurati lagane poslove čišćenja i neće zamijeniti ručno brisanje.

Roborock S5 Max test za mokro brisanje

Aplikacija

  • Roborock i Mi Home podrška
  • Čišćenje soba
  • Više mapa za spremanje
  • Više opcija u izborniku “tajmer”

Roborock S5 podržava samo Mi Home, dok se S5 Max može povezati s Roborock aplikacijom ili Mi Home.

Aplikacije izgledaju drugačije. Ako imate druge uređaje spojene na sustav Mi Home, bolje je spojiti robota na aplikaciju Mi Home.

Oba robota imaju zonsko čišćenje i zone zabrane čišćenja (no-go).

No-Go zone (linije vs barijere) drže Roborock izvan određenih područja na kojima on ima priliku zaglaviti. Korisno za postavljanje oko kreveta za kućne ljubimce ili na mjestima gdje djeca mogu ostaviti male igračke.

Zonirano čišćenje u osnovi je opcija koja vam omogućava čišćenje područja s velikim prometom bez upotrebe Roborocka kroz cijelu kuću.

Sada na red dolaze S5 Max i dodatne značajke koje on posjeduje, poput čišćenja sobe.

Značajka čišćenja sobe omogućuje postavljanje robota da očisti kuhinju ili dnevni boravak (ili oboje) izravno dodirom na ta područja na karti. Možete i zakazati robota da radi u određeno vrijeme. S obzirom na to da se neka područja prljaju  brže od drugih, ova opcija omogućuje uštedu vremena čišćenja tako što robot odlazi samo u neke prostorije.

No-mop zone. Slično je kao kod no-go zona, samo što je ova opcija aktivna samo kada su priključci za brisanje uključeni. Robot se drži podalje od tepiha, pa će ih izbjeći kod mokrog čišćenja. S5 Max se također može zakazati za mokro brisanje određene sobe.

Kontrola nivoa vode. Kod S5 Max možete kontrolirati razinu kapanja vode kroz aplikaciju, ovisno o tome gdje vam treba više vode.

Zakazivanje rada

Sa S5 Max dobivate više opcija za zakazivanje rada robota.

Roborock S5 ima samo osnovno planiranje. Možete ga zakazati samo za rad u određeno vrijeme i dan (dane) u tjednu.

Roborock S5 Max ima napredni raspored. Možete ga postaviti na rad u kuhinji u određeno vrijeme, odabrati način čišćenja, a zatim podesiti da radi i u drugoj sobi. Na raspolaganju je i planiranje čišćenja. Omogućuje postavljanje S5 Max-a da u određeno vrijeme očisti određenu sobu.

Možete postaviti razinu vode i način usisavanja za svaku sobu i zakazati robota da radi s tim postavkama svaki dan ili promijeniti usisavanje za pojedine prostorije. Planiranje je puno fleksibilnije u S5 Maxu, a oni koji ne žele brinuti o robotu i žele ga podesiti da radi – pa zaboraviti na njega – bit će zadovoljni novim mogućnostima planiranja.

Buka

Dok je Roborock S5 malčice neugodan zbog zvuka koji stvara, Roborock S5 Max tiši je i ugodniji za uho.

Inteligentno punjenje

Roborock S5 Max ima inteligentno punjenje i napajanje do razine baterije koja mu je potrebna da bi dovršio posao.

Roborock S5 se mora puniti do 80% baterije, a zatim nastavlja čišćenje s mjesta na kojem je stao.

Višekratno mapiranje

Roborock S5 Max podržava obje aplikacije: Roborock i Mi Home. S6 je dosad kompatibilan samo s Mi Homeom. Također sprema samo jednu mapu, dok je S5 Max sposoban za spremanje dvije različite mape (ručnu s no-go zonama, trenutnu i automatsku).

Ova značajka se još uvijek treba poboljšavati, ali S5 Max već je sada prikladan za čišćenje kuće na više razina. Tehnički se S5 može koristiti i u dvoetažnoj kući, ali morat ćete obnoviti mapu kad god ga pokrenete.

Cijena i gdje kupiti

Roborock S5 Max na Aliexpressu, s dostavom iz EU (bez carine i PDV-a) : 2600 kn.

Možete naručiti OVDJE.

Je li Roborock S5 Max bolji za kupnju od S5?

Ukratko: da. Roborock S5 Max definitivno je bolji u mokrom brisanju sa svim performansama čišćenja, no-mop zonama, prilagođavanju rasporeda i upravljanju višekratnim mapama. Također ima opciju čišćenja prostorija, koja nedostaje S5-ici, što je korisna značajka za mnoge korisnike.

Najnovijim modelom možete očistiti određenu sobu, također prilagoditi nivo vode i snagu usisavanja za svaku sobu, koristiti robota i u prizemlju i na katu. Sveukupno, iskustvo upotrebe S5 Max je potpunije. Ako želite pametnije značajke, novu aplikaciju i bolju sposobnost brisanja, Roborock S5 Max definitivno se isplati.

Ako:

• ne trebate potpuno brisanje i odgovara vam posao koji može obaviti i S5;

• nemate potrebu za korištenjem aplikacije Roborock;

• niste sigurni da li vam je potrebno čišćenje sobe;

• ste zadovoljni samo s jednom spremljenom kartom;

• nemate dugu kosu ili kućne ljubimce, tako da nerastavljiva četka nije problem;

• ćete koristiti robota kad niste kod kuće jer maksimalna snaga usisavanja može biti neugodno glasna

onda nabavite Roborock S5. Još uvijek radi kao šampion i obavlja vrhunski posao usisavanja (iako je malo prebučan). Nažalost, Roborock S5 koji ćete kupiti morati će biti polovan, jer Roborock S5 više nije u službenoj prodaji.

Xiaomi Roborock S5 MAX – cijena od 2700 kn

Odgovori