27 rujna, 2023

Video nadzor za kuću ili poslovni prostor

Video nadzor je odlično ulaganje za vaš dom ili poslovni prostor ako želite pratiti što se u njemu događa kada niste tamo. Kamere za video nadzor pružaju smirenost i informaciju da će vaš prostor biti sigurniji. Danas postoji mnoštvo opcija za odabir. U skladu s tim, pronalazak odgovarajućeg sustava za video nadzor može biti izazov. Bolje razumijevanje različitih vrsta sigurnosnih kamera koje su dostupne i uvid u to kako se različite značajke usklađuju s vašim životnim stilom omogućit će vam donošenje informirane odluke o načinu zaštite vašeg doma ili poslovnog prostora. Ugradnja video nadzora je moguća u vlastitom aranžmanu ili od strane specijaliziranih tvrtki.

Video nadzorna kamera na zidu

Što potražiti kod kupnje kamera za video nadzor

Kao i sve drugo, ovisno o vašem načinu života, neke značajke mogu biti važnije od drugih kada tražite kućnu sigurnosnu kameru. Ili ovisno o tipu poslovne dijelatnosti koju obavljate. Za početak, razmotrimo nekoliko popularnih važnih značajki kada uspoređujemo opcije:

Vidno polje

Vidno polje kod velike većine kamera za video nadzor kreće se od 90 stupnjeva do 140 stupnjeva. Ako želite pratiti što se događa na dvorištu ili u velikoj sobi, trebat će vam veće vidno polje radi boljeg nadgledanja cijelog područja. Ako samo želite nadzirati prednji trijem ili ulaz, tada je uže vidno polje sve što trebate.

Noćni vid

Većina sigurnosnih kamera nudi oblik noćnog vida. Ovo je izuzetno korisno ako želite nadgledanje 0-24h. Također je vrlo korisno za ljude koji žive u ruralnim područjima ili gdje noćne životinje lutaju, poput rakuna, tako da možete biti sigurni što stvara buku i udara stvari oko kuće.

Rezolucija

4K televizori i monitori su sjajni, ali nisu baš praktični za sigurnosne kamere. Ta razina razlučivosti troši puno podataka i prostora za pohranu. Raspon razlučivosti kod sigurnosnih kamera u pravilu se kreće od 720p do 4K za puno bolje detalje.

Kamera za video nadzor s zvukom

Performanse kod slabog osvjetljenja

Slabo osvijetljena područja neće aktivirati mogućnosti noćnog vida i obično zahtijevaju kameru širokog otvora. Široki otvor blende omogućuje  da upija više svjetla iz slabo osvijetljenih područja, tako da će umjesto da vidite samo sjene i jedva prepoznatljive značajke, zapravo vidjeti više detalja i lakše ćete prepoznati što se događa. Pri jako niskom osvjetljenju, koriste se IR kamere, no nabavka istih je trenutno jako skupa.

Detektor pokreta

Detekcija pokreta upozorit će vas na kretnje u određenom prostoru. Bilo da se radi o dostavi, vandalima ili životinjama. Neke kamere imaju detektor pokreta od samo 90 stupnjeva, a neke i do 270 stupnjeva. Neke vanjske kamere dolaze sa svjetlima koja će se aktivirati kad god detektiraju kretanje. Granice kretanja mogu se postaviti na nekim kamerama, od nekoliko metara do preko 100 metara. Treba imati na umu da postoji opcija video nadzora snimanja na pokret, koja doprinosi uštedi memorijskog prostora.

Izvor snage

Ako ste majstor ili imate profesionalnog majstora, povezivanje vašeg sigurnosnog sustava izravno na izvor napajanja omogućit će vam da kamere postavite bilo gdje bez potrebe postavljanja kabela napajanja. Sigurnosne kamere s baterijom lako se postavljaju i lako ih je postaviti gdje god ih želite, ali mogu trebati česte izmjene baterije. Imat ćete konstantan izvor napajanja s kamerama koje možete priključiti u utičnice, ali ih morate postaviti u blizini utičnice i njihovi kablovi za napajanje mogu kvariti izgled ambijenta. Ovisno o izvedbi cijeli sustav video nadzora može biti prkuljučen i na neprekidno napajanje (UPS).

Kamere za video nazdor sa zvukom

Ne mogu sve kamere snimiti bilo koji zvuk, a manje dopuštaju dvosmjerni zvuk. Dvosmjerni zvuk omogućuje vam da komunicirate s onim tko je u dosegu kamere, kao npr. da tražite dostavljača da ostavi paket na trijemu. Neke sigurnosne kamere mogu pokrenuti glasnu sirenu kako bi uplašile uljeze ili životinje. U svakom pogledu kamere za video nadzor sa zvukom su dobra opcija, ukoliko vam je potrebna.

Video nadzor preko mobitela

Moderni sigurnosni sustav dolazi s aplikacijama koje možete koristiti na računalu ili telefonu. Povezivanje kamera s vašom aplikacijom nije uvijek jednostavno, jer neke kamere rade bolji posao u sinkronizaciji svega i slanju obavijesti bez ikakvih problema. Danas na tržištu gotovo svi modeli kamera i video nadzor imaju mogućnost gledanja preko mobitela. Neki modeli omogućuju, osim uživog prijenosa, i premotavanje starijih snimki.

udaljeni pristup video nadzora

Planovi pohrane

Većina kamera ili cijelog video nadzornog sutava ima dodatni plan pohrane, tako da se sva kretanja bilježe i pohranjuju na platformi za pohranu u oblaku koje je osigurao proizvođač sigurnosnih kamera. Planovi se mogu kretati od nekoliko gigabajta do preko 100 gigabajta.

Veličina

Veličina može biti faktor za odabir mjesta gdje možete postaviti kameru. Neki fotoaparati imaju tanku platformu i dugi vrat koji ih čine jednostavnim za usmjeravanje u bilo kojem smjeru i instaliranjem bilo gdje. Ostale kamere su na ravnoj platformi bez vrata, ograničavajući mjesto gdje se mogu usmjeriti, ali su trajnije.

Troškovi

Postoje visoki troškovi poput same kamere, kao i naknade za instalaciju za full house sustave. Mjesečni planovi za otključavanje svih značajki vašeg sustava mogu doseći i preko 500 kuna ovisno o vašim potrebama.

Unutarnje sigurnosne kamere

Unutarnje sigurnosne kamere omogućit će vam da pripazite na vaše stvari i da se vaša djeca i kućni ljubimci dobro ponašaju dok niste kod kuće.

Vanjske sigurnosne kamere

Vanjske kamere imaju puno veće zahtjeve od unutarnjih kamera. One moraju biti otporne na vremenske uvjete, imati kvalitetne mogućnosti noćnog vida i sjajne senzore pokreta.

Korak po korak vodič za odabir sustava kućnih sigurnosnih kamera

Odabir prave sigurnosne kamere se čini kao zastrašujući zadatak. Postoji toliko različitih sustava, opcija, značajki, planova i opreme vani: kako da odaberete koji je najbolji za vas?

Pa sve započinje učenjem osnova. Jednom kada upoznate osnove, moći ćete donijeti educiranu odluku o tome koji sustav kućnih kamera najbolje odgovara vašim potrebama, skupu vještina i proračunu.

Ovaj će vam vodič pružiti sve što trebate znati za odabir kućne sigurnosne kamere. Ovaj vodič možete koristiti i kao kontrolni popis za ono što tražite i što trebate znati za svaki korak u procesu donošenja odluka.

Vlasništvo kuće

Veliki dio posjedovanja kuće osigurava uspostavu sustava za zaštitu obitelji i imovine. Međutim, kao i sve drugo, postoje i neki sigurnosni sustavi samo za vlasnike domova, a drugi će bolje funkcionirati i za vlasnike domova i za iznajmljivače.

Prvo što trebate utvrditi je želite li kupiti ili unajmiti svoj novi sigurnosni sustav.

Ako posjedujete svoj dom

Ako imate svoj dom i planirate neko vrijeme živjeti u njemu, razmislite o kupnji stalnog ožičenog ili bežičnog sustava. Trajni sigurnosni sustavi općenito se mogu kupiti uz niži trošak i imaju dugoročne obveze plana praćenja. Zaštitarska tvrtka će preuzeti gubitak prodaje opreme vama unaprijed i po smanjenoj stopi, a nadoknaditi taj gubitak tako što ćete se vi obavezati na dugoročni ugovor o nadzoru. Tehnički je to pobjeda za obje strane. Da ne spominjemo da ćete posjedovati opremu, što znači da možete sve ponijeti sa sobom kad se odlučite za preseljenje ako tako odlučite.

Neke će vam zaštitarske tvrtke htjeti iznajmiti sigurnosni sustav, a istovremeno će vam ponuditi opremu bez ikakvih troškova. Ali trošak opreme za unajmljeni sustav ugrađen je u cijenu. Dakle, problem s iznajmljivanjem sigurnosnog sustava, a ne njegovom kupnjom, je taj što ćete i dalje plaćati veći mjesečni trošak za taj sustav, čak i nakon što vam se pokrenu početni troškovi opreme, što je uglavnom oko 18-36 mjeseci. Međutim, ponekad zakup sigurnosnog sustava ima smisla, primjerice, kada živite u unajmljenoj kući ili nećete boraviti na jednom mjestu dugo vremena.

Ako ste iznajmljivač

Ako iznajmljujete kuću, stan ili sličan aranžman za stanovanje, razmislite o kupnji prijenosnog, bežičnog sigurnosnog „uradi sam“ sigurnosnog sustava iz tri razloga. Jedan, jer je prenosiv, pa ga možete ponijeti sa sobom kad god želite. Drugo, jer s bežičnim, prijenosnim DIY sigurnosnim sustavom nećete ostavljati rupe u zidovima niti nanositi bilo kakvu drugu vrstu štete vašem iznajmljenom domu. I tri, jer se nećete zaglaviti u dugoročnom ugovoru koji ćete morati raskinuti kad vas presele i košta vas pretjerani iznos novca u naknadi za otkaz ugovora (osim ako se niste odlučili i potpisali dugoročni ugovor o nadzoru za taj sustav).

Kompatibilnost

Kompatibilnost je još jedan čimbenik koji morate uzeti u obzir prije kupnje sustava za video nadzor. Zato što ne želite plaćati skupi sustav koji nije kompatibilan s vašom kućnom ili bežičnom opremom itd. Niti želite na kraju potpisati dugoročni ugovor samo da biste nakon instalacije otkrili da oprema koju ste kupili nije kompatibilna. Osim toga, postoje različite vrste alarmnih sustava za različite scenarije stanovanja. Na primjer, neki su alarmni sustavi posebno dizajnirani za ruralna područja, dok se drugi mogu koristiti bilo gdje. Uvijek postoji opcija kupnje modela s oznakom: video nadzor komplet akcija.

Dakle, druga stvar koju trebate odrediti pri odabiru sigurnosne kamere za kuću je da li je ona kompatibilna s vašim domom ili ne.

Postoje dvije vrste kućnih sigurnosnih kamera, a to su Wi-Fi kamere i kamere sa žičanom vezom.

Bežične wifi kamere za video nadzor

Wi-Fi sigurnosni sustav, poznat i kao bežični sigurnosni sustav, koristi pojedinačne bežične senzore koji se nalaze u vašem domu i koji bežično komuniciraju s upravljačkom pločom, obično putem radiofrekvencijskog signala. Upravljačka ploča tada će se povezati s vanjskim izvorom. Ovi sigurnosni sustavi omogućuju vam i postavljanje značajki na mjesta na kojima se žičani sustavi ne mogu postaviti. Prije nego što nastavite dalje, morat ćete utvrditi je li vaša internetska veza kompatibilna s opremom za kućni nadzor koju želite kupiti.

Wifi bezicna kamera za video nadzor

Ipak, postoji nekoliko nedostataka Wi-Fi sigurnosnih sustava. Na primjer, nedostaci Wi-Fi sigurnosnog sustava su njegova pouzdanost, jer Wi-Fi usmjerivači i mobiteli podliježu stankama i smetnjama koje bi mogle prouzročiti da vaš sustav ne reagira ili reagira na odgovarajući način što bi moglo pokrenuti lažni alarm. Uz to, Wi-Fi sigurnosni sustav mogao bi osjetiti elektromagnetske smetnje od stvari poput baby monitora, daljinskih upravljača, mikrovalova i dalekovoda. Također možete osjetiti strukturne smetnje poput zidova, poda, stropa itd. Međutim, sveukupno gledano prilično su pouzdani.

Žičane kućne sigurnosne kamere

Ožičeni sigurnosni sustav povezat će senzore na upravljačku ploču kroz mrežu žica koje se postavljaju unutar zidova, stropova i podova vašeg doma. Zatim komuniciraju s vanjskim izvorom koristeći vaše telefonske linije. Mnogi sustavi isporučuju se i sa sigurnosnom kopijom za mobitele kako bi se vaš sustav pokrenuo ako telefonske linije padnu ili se smanji kapacitet.

Ako je vaš dom već ožičen za postavljanje sigurnosnog sustava, možete odabrati davatelja usluge da biste postavili novu uslugu. Međutim, ako ne želite koristiti istog davatelja usluga, možda ćete moći reprogramirati telefonski broj i ažurirati upravljačku ploču s obzirom da u većini slučajeva sigurnosni sustavi uglavnom koriste istu vrstu tehnologije.

Dakle, ako odaberete korištenje žica i kablova sve što trebate učiniti je ponovno uspostaviti i ažurirati postojeći žičani sustav. Trebat ćete imati i fiksnu mrežu ako odaberete taj sustav. Tada ćete morati razmotriti svoje sklonosti, dizajn vašeg doma i izvedivost postupka ugradnje s obzirom na žice i estetiku kada je riječ o bušenju rupa u zidovima i podovima i vidljivosti prisutnih kablova.

Ugradnja video nadzora

Ugradnja video nadzora je vrlo jednsotavan posao, koji se može obaviti u vlastitoj režiji ukoliko ste barem malo vješti u elektro-instalacijskom poslu. Detaljne upute sustava za video nadzor pomoći će vam da postavite kamere, povežete ih sa sustavom video nadzora te ih uparite s mobilnom aplikacijom. Postoje firme koje će vam pomoći s ugradnjom video nadzora u Zagrebu, Rijeci, Osijeku te svim ostalim gradovima i mjestima u Hrvatskoj.

Odgovori